Armin Dervišević, jedan od rijetkih Tuzlaka u stručnim štabovima državnih selekcija

Trijumfom Italije nad Srbijom nedavno je završeno Evropsko prvenstvo u odbojci, na kojem je prvi put u povijesti sudjelovala i reprezentacija BiH.

Naša selekcija je protiv Azebejdžana ostvarila i prvu pobjedu, ali nije prošla u drugi krug prvenstva što se, realno gledajući, nije ni očekivalo. Bili smo u grupi koja je bila veoma jaka, sa reprezentacijama koje uživaju daleko veći rejting.

U stručnom štabu reprezentacije, uz selektora Stevana Ljubičića, kao prvi pomoćnik, bio je Armin Dervišević, trener odbojkašca Slobode i, ujedno, jedan od rijetkih Tuzlaka u stručnim štabovima državnih selekcija. Veliko priznanje za tuzlansku odbojku i, naravno, za samog trenera.

Biti dio reprezentativne selekcije, kao prvi pomoćnik selektora Stevana Ljubičića, velika mi je čast i jedno izvanredno iskustvo za mene – kaže Dervišević za portal TuzlaLIVE.

EP je dodatni impuls za razvoj odbojke u BiH

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je ostvarila veliki uspjeh plasmanom na Evropsko prvenstvo u Beogradu, a upisala je i prvu pobjedu u debitantskom nasupu.

– Učešće na samom Evropskom prvenstvu kruna je rada svih u Odbojkaškom savezu BiH, te rada u i oko reprezentacije još od aprila ove godine. Prvi put smo uspjeli da se kvalifikujemo na neko veliko takmičenje, u ovom slučaju na Evropsko prvenstvo, što je zaista veliki uspjeh za BiH odbojku i cijeli naš sport – smatra tuzlanski trener, nekad i sam odličan odbojkaš Slobode.

Šta se može očekivati u BiH odbojci nakon Evropskog prvenstva koje je naša javnost dobro pratila putem TV ekrana?

Ovaj uspjeh bi trebao da pokrene ekspanziju odbojku u BiH, kao što je slučaj i sa ostalim sportovima kada je izboren nastup na nekom velikom takmičenju. Nakon uspješnih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, osvojili smo i Srebrenu ligu i plasirali se u Zlatnu ligu Evrope za slijedeću sezonu, što je još jedan veliki uspjeh. Okosnicu reprezentacije, prvu postavu, čine igračice koje nastupaju širom Evrope: Turska, Italija, Francuska, Slovenija, Rumunija, te mlade odbojkašice iz Premijer lige BIH.

Ostvarili smo historijsku pobjedu

Plasman na Evropsko prvenstvo javnost je doživjela kao veliki uspjeh bh. sporta, posebno odbojke. No, kako to obično biva, apetiti porastu, pa su optimisti očekivali da će “Zmajice” proći u drugi krug EP-a. Je li se  moglo?

– Što se tiče samog nastupa na Evropskom prvenstvu, s obzirom da smo debitanti i da nam je kapiten ekipe, Edina Begić, imala zdravstvenih problema, a bila je jedan od nosilaca naše igre u kvalifikacijama, mi smo zadovoljni. Ostvarili smo historijsku prvu pobjedu na Evropskom prvenstvu, te s tog gledišta urađeno je puno dobrog posla. Nadam se da je ovo samo početak dobrih nastupa naše ženske seniorske reprezentacije u budućnosti, smatra Dervišević.

Osobno mu je članstvo u stručnom štabu reprezentacije veliko priznanje, trenerski rejting mu je skočio. Nisu mu, doduše, priređivani prijemi, ali i nije osoba koja sebe ističe u prvi plan. Uz selektora Ljubičića imao je šta pokazati, ali i naučiti.

– Meni kao mladom treneru čast je bila predstavljati našu Tuzlu u ovoj reprezentaciji. Nadamo se i težimo tome da u budućnosti još neko od naših igračica bude dio seniorske reprezentacije. Podsjećam da su se na širem spisku za kvalifikacije i Evropsko prvenstvo  našle naše juniorke iz Slobode, Amina Halilović i Nastja Ilić. Vjerujem da će u budućnosti OK Sloboda Tuzla biti izvor kvalitetnog kadra za reprezentativne selekcije.

Orijentacija na mlađim igračicama

Sada se na scenu ponovo vraća klupska odbojka u BiH. Za mjesec dana počet će premijerligaška takmičenja, a u ženskoj konkurenciji s novim planovima i nadama nastupit će i Sloboda.

– Prva ekipa OK Slobode pripreme je počela 9. augusta i već smo, otprilike, mjesec dana u trenažnom procesu. Premijer liga počinje 8. oktobra i nadam se da ćemo do tada “uhvatiti” optimalnu formu kako bi što bolje ušli u prvenstvo.

Ima promjena u igračkom kadru, a okosnicu i ove sezone čine “naša djeca”.

– Što se tiče igračkog kadra, ekipa je pojačana s tri iskusne odbojkašice, a to su: Adisa Saračević, Bojana Stojković i Marta Janković, te mladim talentom Emom Klopić. Očekujem  da ćemo biti što konkurentniji za gornji dio tabele. Veći dio ekipe ponovo čine naša djeca, to jest, igračice uzrasta 2003. godište i mlađe. Prošle godine plasirali smo se na državnom prvenstvu za juniorke medu četiri ekipe, te nam je to osnovna strategija rada i ubuduće. Pokretanje drugog tima, koji se zvanično takmiči u OS FBIH, pokazalo se kao pun pogodak, jer odatle crpimo više od pola prve ekipe, zaključio je Armin Dervišević u razgovoru za portal TuzlaLIVE. (M. Petrović)