Azur Korlatović o prvoj tituli Sloboda Dite: Kroz tunel, pa pješke i po mraku do osvajanja prvenstva BiH

Azur Korlatović, član Sloboda Dite koja je osvojila prvo prvenstvo BiH 1994. godine u Sarajevu govorio za portal BHbasket o putu do opkoljenog Sarajeva i historijskoj titulu.

“Preko Butmira  kroz tunel ušli smo jedne majske noći u Sarajevu. Čekali smo čitan dan u Tarčinu na livadi da padne mrak i da preko Igmana krenemo sa ugašenim svjetlima. Jedna anegdota bili smo prvi koji su ušli na glavni ulaz Holiday Inn, na koji niko nije ušao od 1992. godine”, prisjeća se Korlatović, kasnije reprezentativac BiH i nastavlja:

“Zajedno smo putovali sa košarkašima Zenice. Kada gledam snimke izgledali smo neuhranjeno i fizički nespremni, ali želja je bila veća. Većinu igrača Zenice i Ćeske smo poznavali od ranije, to su timovi koju su činili osovinu bh. košarke. Sav taj trud koji smo uložili samimim dolaskom u Sarajevo, a potom i osvajanje prvenstva, znači kada se spominje i nakon 27 godine. Povratak je također bio dug o kojem bi se moglo pričati, međutim bio je sladak zbog titule” istakao je Korlatović.

Sloboda Dita je 1994. godine predstavljala BiH u Evropi, a protivnik je bio trostruki evropski šampion Split.

E.Sk / N.Sa

Video: Arhiva Televizije BiH

Sačuvao: Eldar Osmić/ Youtube