BESPLATNA ŠKOLA SPORTOVA „SLOBODA“

Radničko sportsko društvo „Sloboda“ Tuzla realizuje projekat pod nazivom 

BESPLATNA ŠKOLA SPORTOVA „SLOBODA“ – sa ciljem razvoja psiho-motoričkih sposobnosti koddjece koji je koncipiran na način da uključi 30 polaznika u školu sportova po stručnim nadzorom profesionalnih trenera iz oblasti sporta.

Treninzi se realizuju tri puta sedmično u trajanju od 60 do 90 minuta.Ovaj projekat se realizuje duži niz godina, Gimnastika, atletika i plivanje (prema mišljenju stručnih osoba iz oblasti sporta predstavljaju bazne ili bazične sportove) su polazna tačka za sve ostale sportove i kao takvi su višestruko korisni. 

Ove godine u realizaciji projekta ne učesvuje Plivački klub „Sloboda“ Tuzla iz razloga oštećenja bazena u Hotelu Tuzla te nemogućnosti realizacije teenažnog procesa, ali je uključen Karate klub „Sloboda“ Tuzla. 

Cilj projekta je uključenje djece u sportske aktivnosti, razvoj sporta i učešće u njemu. Djeca su sve manje fizički aktivna i dosta vremena provode uz računare i druge informativne kanale, čime ne podstiču razvoj lokomotornog apatara, mišića u životnom periodu kada je to najpotrebnije.

Usljed nedovoljnih fizičkih aktivnosti stiču razne oblike deformiteta, a jedan od najčešćih je defirmitet kičmenog stuba i stopala. Atletika spada u red sportova koji su namijenjeni svim starosnim grupama, od najmlađih do odraslih, naziva se još i kraljica sporta što je čini posebnom i prilagodljivom, gimnastika poboljšava sve motoričke sposobnosti i kao takva je pogodna i za one koji se bave drugim sportovima jer poboljšava fizičke performanse mogućnosti, karate je sport koji omogućava pravilan razvoj djece razvija samopuzdanje spoznaje o samoodbrani za početnike.

Besplatana sportova „Sloboda“ će biti vođena pod nazorom stručnih kadrova, proslavljenih sportista, iz Atletslog kluba „Sloboda“ Tuzla, Karate kluba „Sloboda“ Tuzla i Kluba ritmičke sportske gimnastike „Sloboda“ Tuzla gdje će učesnici imati priliku razviti svoje bazne psihofizičke mogućnosti, samim tim stvoriti dobre temelje za bavljenjem sportom, ostvariti nova poznanstva te radne i sportke navike i obaveze.