In memoriam: Senad Muminović – Sene, legendarni košarkaš i trener!

Tužna vijest je stigla prije par sati: danas je u 63. godini preminuo Senad Muminović – Sene, košarkaš i trener iz Tuzle.

Legendarni košarkaš Sloboda Dite i bivši košarkaški reprezentativac BiH, a poslije trener više klubova u BiH i inostranstvu, Senad Muminović Sene, mjesecima je vodio bitku za život s opakom bolešću karcinomom.

Rođen je 12. juna 1960. godine u Tuzli, gdje se školovao i bavio košarkom. Izrastao je u sjajnog igrača i u čovjeka dobre duše, toplog i omiljenog u svakom društvu.

Bio je član čuvene generacije Sloboda Dite koja je pred rat bila u vrhu jugoslovenske košarke. Generacija koja je imala sve predispozicije da se vine u evropske vrhove. Debitovao je među seniorima 1977. godine.

Onda je došao rat i karijere mnogim sportista, pa i košarkaša Sloboda Dite, otišle su u neizvjesnost. Mnogi su napustili BiH, otišli u velike klubove, ali Senad je ostao. Umjesto lopte, uzeo je oružje i našao se na prvoj borbenoj linije fronta za odbranu BiH.

Poslije rata, bio je okosnica kluba koji se poput Feniksa vraćao u vrh bh. košarke. Predvodio je novu generaciju koja je plijenila sportskim dvoranama u BiH, borila se za najviša odličja, u prvenstvima i kupu BiH.

Na jednoj kup utakmica, postigao je 76 poena (Zrinjski) i postao rekorder BiH. Bio je kapiten ekipe koja je osvojila “duplu krunu” – prvenstvo Kup BiH (1994. godine) u jakoj konkurenciji. Kup je u dresu Sloboda Dite osvojio i 1995. i 1996. godine. Oblačio je dres reprezentacije u kojoj je izgarao “do posljednjeg daha”.

Polije igračke karijere posvetio se trenerskom poslu. Trenirao je Sloboda Ditu, Konjic, Zrinjski (Mostar), Gradinu (Srebrenik), u dva navrata Vrjednosnice Dardu iz Osijeka.

Bio je selektor U-20 reprezentacije BiH, te pomoćni trener seniorske reprezentacije BiH.

Unazad nekoliko godina, radio je kao trener u Dubaiu.

– Nikada ne bih otišao da sam ovdje, među svojima, imao pravu priliku – rekao je u jednom od naših brojnih prijateljskih razgovora.

Još prije, kada je stao rat, i kada su društvo i klub trebali da se oduže Muminoviću za svaku kap znoja koju je prolio u dresu Sloboda Dite, izostala je podrška. Neki ljudi su mu okrenuli leđa. I on je sa suprugom Dinkom otišao u Norvešku, radeći šta je znao i umio.

Košarka je, ipak, bila njegov život i logično je da se vratio i posvetio trenerskom pozivu. U njegovom klubu nije bilo baš previše volje da se stalno zaposli, pa je odlazio u druge klubove. Ipak, bio je na čelu trenerskog tima Škole košarke koja je postala izvor brojnih generacija tuzlanskih košarkaša.

I kad su ugasili Sloboda Ditu, a osnovali OKK Slobodu, nije baš obasipan ponudama. Možda zbog toga što je imao svoj “ja” i nije htio “slamati kičmu” pred manje vrijednim i ljudima manjeg znanja i iskustva od njega.

Onda se razbolio, situacija u porodici je bila teška, skromne zalihe teško zarađenog novca su se topile, liječenje je uvijek skupo. Krajem prošle godine zdravstveno stanje se pogoršalo. Upućen je, mimo njegove volje, apel za pomoć i krenula je humanitarna akcija za prikupljanje sredstava potrebnih za liječenje teško oboljelog Seneta.

Početkom januara ove godine drugi apel bio je za davatelje krvi grupe 0 negativne. Nazirao se kraj, ali se borio kao div za svaku sekundu života. Zajedno s porodicom, suprugom Dinkom, sinom Dinom, kćerkom Melisom, bratom, bliskim prijateljima.

Uslijedila je i humanitarna košarkaška utakmica OKK Slobode za prikupljanje pomoći za liječenje, pa još jedna akcija – humanitarni skup za Seneta…No, sve je bilo teže i gore, ali se nije predavao.

Tokom Ramazanskog bajrama uzvratio je na čestitku, rekavši da se bori i da nema predaje:

– Nema odustajanja, borba ide do kraja, i meni i tebi, prijatelju! – poruka je Senada Muminovića od 21. aprila oko 14:30 sati. To je bio zadnji kontakt s njim.

Pet dana poslije – tuga, muk, nevjerica. Dinka je poslala poruku: “Umro je Senad”!

Još jedno dijete čaršije otišlo je u neki bolji svijet, prerano, ipak. No, jedno je sigurno: otišao je u nezaborav i u legendu! Ostat će trajno upisao u istoriju košarke u Tuzli, BiH, na prostorima bivše zajedničke države…

Vrijeme i datum dženaze preminulog Seneta Muminovića, objavit ćemo naknadno.