Klubovi poslali zvanične prijave za nastup u Drugoj ABA ligi

Interesovanje za nastup u premijernom izdanju Druge ABA lige zvanično je iskazalo pet klubova iz BiH koji su poslali dopise Košarkaškom savezu dok se očekuje da stigne i šesta prijava. Želju da nastupe u drugom po kvalitetu regionalnom takmičenju imaju Mladost (Mrkonjić Grad), Bosna Rojal (Sarajevo), Zrinjski (Mostar), Široki (Široki Brijeg) i Sloboda (Tuzla) dok bi trebinjski Leotar to trebalo da učini ovih dana.

– Klubovi koji su prethodnih dana u medijima pokazivali interesovanje poslali su zvanične prijave za nastup u Drugoj ABA ligi i u njima su predlagali način na koji će biti izabrana dva kluba koja će imati pravo nastupa. Svako od njih ima svoj kriterijem biranja dok će Upravni odbor KS BiH imati težak zadatak da dođe do rješenja. Nismo odredili datum sjednice UO i samo ćemo obaviti konsultacije tokom sedmice da vidimo kako bi bilo najbolje da postupamo – rekao je član UO KS BiH Goran Cvikić.

Predsjedništvo ABA lige konstatovalo je da postoji jako interesovanje i potreba za pokretanje Druge lige tog takmičenja. Kako je ocijenjeno u saopštenju taj projekat bi imao snažan uticaj na razvoj košarke u regionu. Predsjedništvo ABA lige je analiziralo i predvidjelo sve neophodne korake koje je potrebno napraviti da bi Druga liga počela u predstojećoj sezoni dok će konačna odluka o tome biti donesena na narednoj sjednici Skupštine 24. jula u Beogradu. U saopštenju se dodaje da je na osnovu prijedloga i planova menadžmenta predsjedništvo Jadranske lige konstatovalo da su predviđene sve aktivnosti koje je potrebno sprovesti s ciljem adekvatne pripreme za predstojeću sezonu i dizanja kvaliteta takmičenja. Održan je i sastanak sa sudijskom komisijom, na kojem je analiziran i dalji tok sprovođenja odluka Skupštine Jadranske lige koje imaju za cilj konstantno dizanje nivoa suđenja. U saopštenju se dodaje da je čelno tijelo te organizacije zaključilo da pripreme za organizaciju turnira za mlađe kategorije (U19) teku po planu, kao što je i slučaj sa Superkupom u Baru, koji će biti održan pred prvo kolo i poslužiće kao uvertira za novu sezonu.

Dok nacionalni savezi iz pojedinih država sa prostora bivše SFRJ još ne znaju koga će nominovati za nastup u drugoj ABA ligi poznat je jedan učesnik iz Crne Gore. To će biti ekipa Teoda. Uprava tima iz Tivta koji je bio šampion ligaškog dijela šampionata pozitivno je odgovorila na dopis ABA lige u vezi sa nastupom na drugoligaškom Jadranu.

– Sa zadovoljstvom prihvatamo da budemo učesnik Druge ABA lige. ABA liga liga je respektabilno međunarodno takmičenje i Teodu je čast da bude dio ove sportske priče – navodi se u odgovoru tivatskog kluba.

Drugi crnogorski predstavnik u drugoj ABA ligi trebalo bi da bude cetinjski Lovćen, dok je na stend-baju nikšićka Sutjeska, koja bi mogla da dobije vajld kard, prenose crnogorski mediji.

Karpoš kažnjen

ABA liga kaznila je makedonsku ekipu Karpoš Sokoli sa 12.000 evra zbog “neodgovornih izjava” predsjednika Ognjena Dedića i nanošenja štete sponzorima i ugledu lige. Zbog “težine prekršaja” će predložiti Predsjedništvu višegodišnju suspenziju iz takmičenja pod njenim okriljem, a Dedić je između ostalog u zvaničnom saopštenju naveo da “ABA ligu vode banditi”. Karpoš je dobio poziv da učestvuje u Drugoj ABA ligi što je razbjesnilo Dedića, jer je klub prošle sezone izborio opstanak u takmičenju. Međutim, liga je smanjila broj učesnika na 12, pa je Makedonija ostala bez jednog mjesta, a “višak” je bio Karpoš, dok je opstao MZT.