Kuglaški klub


 • kk sloboda kuglanje125x125Puni naziv kluba: Kuglaški klub “Sloboda”
 • Skraćeni naziv kluba: KK “Sloboda”
 • Grad: Tuzla
 • Godina osnivanja: 1951
 • Klupske boje: Crveno – crna
 • Dvorana: SKPC “Mejdan”

KK Sloboda 480

Kuglaški klub “SLOBODA” osnovan je 1951 godine, a u porodici RSD “Sloboda” je od 1956. godine.

Kuglaški sport u Tuzli se začeo u Kreki, na prijedlog nekolicine Krečana. Izgrađena je nova automatska kuglana uz pomoć rudnika “Kreka” i “TTU” koja je puštena u rad 28. novembra 1975. godine. Poslije otvaranja nove kuglane, kuglanje je postalo omiljeni sport Krečana i Tuzlaka. Sedamdesetih i osamdesetih godina u Tuzli je bilo registrovano 1000 aktivnih kuglaša, održavana su brojna takmičenja, uglavnom prijateljska sa drugim klubovima iz Živinica, Breze, Kaknja, Mostara i Sarajeva. Prvi veći uspjeh zabilježen je 1959. godine kada je klub postao ekipni prvak Republike u tzv. narodnom načinu takmičenja, sa ekipom od 10 članova. Pored muške, “Sloboda” je imala i ženski kuglaški klub koji je bio višestruki prvak BiH u vrmenu od 1956. do 1962. godine. Bile su prvakinje i republike 1978. i 1979. godine. Ženska kuglaška ekipa brojala je 25 članova. Ženska ekipa se ugasila 1981. godine. Mnogo bolje rezultate postizala je muška ekipa, bili su prvaci republike u tzv. narodnom načinu 1859., 1965. i 1978. godine, a vrlo dobre rezultate postizale su i omladinske selekcije čiji su članovi bili reprezentativci republike. Osamdesetih godina klub ne postiže posebne rezultate, takmiči se u Republičkoj ligi, a najistaknutiji članovi su: Meho Zulčić, Hamdo Gazibegović, Vlado Ilinski, Nenad Ivanović, Dževad Avdić, Boro Stjepanović i Zijah Jogunčić.

Devedesetih godina ekipa se takmiči u FBiH gdje u veoma jakoj konkurenciji 6×200 hitaca osvajaju titulu prvaka 1995. godine. Ekipu sačinjavaju: Iljaz Mahmutović, Dževad Avdić, Senad Imšić, Zaim Salković, Meho Zuličić, Muhamed Vehabović i Nihad Hodžić. Trener: Zijah Jogunčić. Poslije osvajanja titule klub osniva juniorsku ekipu koja bilježi najuspješnije rezultate u istoriji kluba. Prvaci države su: 1997., 1998., 1999. i 2000. godine. Veliki broj osvojenih zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja kako u pojedinačnoj, tako i u konkurenciji parova. Većina članova je činila kostur seniorske ekipe na čelu sa trenerom Zijahom Jogunčićem.

Godine 2003. osniva se zajednička liga na cijelom prostoru BiH, gdje se igra premijer liga 12 klubova, po sistemu 4×30 hitaca. U zajedničkoj ligi rezultati ekipe nisu zapaženi, ali je ekipa jedna od najmlađih u ligi. Seniorsku ekipu sačinjavaju: Dževad Avdić, Raif Brkić, Muradif Brkić, Zlatko Novaković, Damir Muminović, Nihad Halilović, Nermin Kasumović, Mirza Nezirović, Midhat Jogunčić, Amir Jogunčić i Željko Ninić. Trener Nedžad Turkeš.

Kao većina kuglaških klubova, a i sporta ukupno i “Sloboda” se nalazi u teškoj situaciji, ali se nadamo da će u skorije vrijeme biti u vrhu BiH kuglanja. Pored seniorske Sloboda ima i juniorsku i kadetsku selekciju. Trenutno klub broji 25 članova.


UPRAVNI ODBOR KK SLOBODA:

 • Aco Lakić, predsjednik
 • Nermin Kasumović
 • Mirza Jogunčić
 • Mirsad Jogunčić
 • Goran Jurčenko

TRENERI SVIH KATEGORIJA:

 • Zijad Jogunčić, trener seniora

BROJNO STANJE SPORTISTA:

 • 23 kuglaša u svim kategorijama

KONTAKT:

Naziv kluba: Kuglaški klub “Sloboda” Tuzla
Adresa: Trg Stara tržnica 10, 75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)35 271 281
Fax: —————–
e-mail: kuglaskiklub@kksloboda.ba
web: www.kksloboda.ba