Malkočević: Bilo je kritično, nisam znao šta i kako dalje, ali preživio sam

Težak period je iza najuspješnijeg bh. selektora Sakiba Malkočevića. Malkočević je tri puta našu kadetsku reprezentaciju odveo na Evropsko prvenstvo, o njemu su se pjevale i pjesme…

Nakon svega ostvarenog, javili su se zdravstveni problemi. Nije to izgledalo baš opasno na “prvu”, no stvari su naglo izmakle kontroli u posljednjih pola godine. Napustio i klubu reprezentacije.

Ubrzo se našao zakovan za bolničku postelju, a situacija je iz dana u dan bila sve teža i teža. Obavio je tri operacije za godinu dana, a prije sedam dana i četvrtu.

Sada se nalazi kod kuće, a u ispovijesti za SportSport.ba prisjeća se teških trenutaka. Priznaje, situacija je bila i više nego kritična.

“Dobro je, preživio sam. Kod kuće sam. Bilo je zaista teško, pogotovo tamo pred Novu godinu, pa evo sve do sada. Posljednja dva mjeseca je bilo baš kritično. Bilo je tu propusta i od strane doktora, pa je sve bilo zapušteno. Shvatilo se neozbiljno, no ponavljam, dobro je hvala Bogu”, priča Malkočević u jednom dahu, pa nastavlja.

“Dugo sam razgovarao sa doktorima Zijom Rifatbegovićem i Amerom Odobašićem. Bio sam na izmaku snage, nisam znao šta i kako dalje. Dogovorili smo da pokušamo još jednom operacijom, četvrtom, pa smo je i obavili prije sedam dana. Popravili su što se može popraviti, a bilo je zaista kritično, gotovo pa bezizlazno. Valjda me održao taj sportski duh i snaga”.

Sada se nalazi kući i “vraća” u život. Laganim koracima.

“Kući sam, oporavljam se. Dobro jedem, moram vratiti snagu. Trebat će još jedna operacija, no ne vjerujem da će se obaviti ovdje”.

Ponosan sam je na svoju porodicu, armiju prijatelja, sportskih radnika. Bili su 24 sata uz njega, nudili sve i svašta, samo da dobije najvažniju bitku.

“Moram se zahvaliti prvo ljudima iz Nogometnog saveza BiH. Predsjedniku, direktoru, bivšem i sadašnjem generalnom sekretaru i svim ostalima. Nudili su mi pomoć, stalno dolazili i bili uz mene. Ne smijem zaboraviti ni FS Republike Srpske, Borisa Stanišića, moju Slobodu i brojne kolege, prijatelje, trenere. Bilo je poziva iz cijele Evrope, zaista im svima u ime moje porodice i u moje ime hvala. Posebno hvala mojoj porodici koja je uvijek uz mene. Hvala i vama medijima, nazovete, pitate, brinete se… Trebat će vremena da se oporavim, no ide na bolje”, dodao je Malkočević na kraju razgovora za SportSport.ba