Olimpijski neznalitet: Bez plakete za RSD Sloboda – društvo koje je izrodilo najviše olimpijaca

Olimpijski komitet BiH je 5. decembra 2019. godine organizirao deveti po redu Izbor najboljih sportista Bosne i Hercegovine. Priznanje je, zasluženo, otišlo u ruke atletičara Amela Tuke, ponosa bosanskog.

No, ono što ćemo ovog puta prokomentarisati je očito ne znanje, diskriminacija ili šta već od strane Olimpijskog komiteta spram Radničko-sportskog društva Sloboda iz Tuzle. Da li u Olimpijskom neznalitetu BiH uopšte znaju da RSD Sloboda proslavlja 100 godina postojanja, pitanje je koj se nakon svega nameće samo od sebe.

Da li znaju da je to društvo preživjelo šest državnih uređenja, dva rata, a ostalo na nogama.

Znaju li da je RSD Sloboda najbrojinije društvo u BiH? Sportska društva se diljem BiH gase. Pogledajte šta je sa USD Bosna, SD Željezničar ili SD Sarajevo iz glavnog grada pa će vam sve biti jasno. U Tuzli je obrnuto. RSD Sloboda dobija nove članice, pravi nove iskorake, a to u Olimpijskom komitetu ne žele da vide.

Smatramo da u ovom slučaju nije presudio odnos prema RSD Sloboda već klasično neznanje. Neko ko se uhljebio u Olimpijski komitet vjerovatno nema pojma koje je sve olimpijce izrodilo RSD Sloboda.

Najbolji sportista svih vremena je iz Tuzle – Mirza Delibašić, a i najbolja sportiskinja je ponikla u Tuzli, ali u OSD Jedinstvo Razija Mujanović, Mara Lakić, pa trener Mihailo Vuković. U RSD Sloboda su ponikli i olimpijci Šećerbegović, Saračević, Galušić, Kojić, Salihović, Nišić…

Svako ko se iole razumije u sport zna da je Zlatko Saračević nosio zastavu na Olimpijadi u Barceloni ili da Kada Delić – Selimović ima dvije Olimpijade. Olimpijski duh je umro u Olimpijskom neznalitetu BiH.

N.S.

U nastavku je lista dobitnika svih nagrada:

Najbolja mlada sportistkinja u kategoriji juniorki: Anđela Samardžić

Najbolji mladi sportista u kategoriji juniora: Toni Miletić

Najuspješniji sportski klub: TKD Klub „Novi grad Sarajevo“ – taekwondo

Najuspješnija Reprezentacija Bosne i Hercegovine: Taekwondo reprezentacija BiH

Najuspješniji trener: Branislav Crnogorac

Specijalne nagrade OK BiH

Specijalna nagrada MOKa: Razija Mujanović

Sportski radnik za dugogodišnji doprinos u razvoju sporta: Ibrahim Krehić, Anto Dafinić

Promotori sporta Bosne i Hercegovine: Specijalna olimpijada BiH, Kickboxing savez BiH, Mile Matijević, Branislav Pavić, Hanifa Terzić, Emir Baralić

Sportista ili ekipa iz porodice neolimpijskih sportova: Hasan Sejdinović – Specijalna olimpijada, Selma Baltić – Kickboxing, Igor Emkić, Edin Vučelj – Kickboxing, Sanjin Pehlivanović – Bilijar

Posebna nagrada za istaknuti sportski rezultat: Azra Dedić – ID Judo, Anđela Stojić – Karate

Nagrada za fair play: Vedad Karić

Nagrada za medijsku promociju Olimpijskih vrijednosti: Haris Mrkonja, Dragiša Ćorsović

Nagrada za uspješan dugogodišnji trenerski rad: Neđo Đurović

Ambasador sporta BiH: Milanko Mučibabić, Enver Marić, Sejfo Šehović

Specijalna nagrada za vrhunski trenerski rezultat: Gianni Ghidini

Najbolja sportistkinja u seniorskoj konkurenciji: Larisa Cerić

Najbolji sportista u seniorskoj konkurenciji: Amel Tuka

Sportista godine: Amel Tuka

RSD SLOBODA Tuzla čestita Amelu Tuki i svim ostalim dobitnicima priznanja na uspjesima koje su ostvarili u 2019. godini.

Amel Tuka s pravom nosi epitet najboljeg sportiste BiH za 2019. godinu, u kojoj je svojim sportskim uspjesima ispisao nove histrorijske stranice sporta Bosne i Hercegovine.