Plivanje u Tuzli na koljenima: Više od 400 djece nema gdje da trenira

Zbog tehničkih problema bazen Hotela Tuzla već dvije sedmice nije u funkciji zbog čega najviše ispaštaju djeca i mladi koji treniraju plivanje.

Naime, više od 400 djece koliko otprilike okupljaju plivački klubovi iz Tuzle i Lukavca trenutno nemaju gdje da se bave najzdravijim sportom na svijetu, kako ga mnogi nazivaju.

Kako saznajemo bazen u sklopu Hotela Tuzla je ispražnjen zbog tehničkih problema, a sanacija bi mogla potrajati i do četiri mjeseca.

U razgovoru za Tuzlanski.ba trener plivačkog kluba ‘Sloboda’ Tuzla Dejan Maskijević izrazio je zabrinutost zbog novonastale situacije i budućnosti ovog sporta u Tuzli koja je svojevremeno bila prepoznatljiva po vrhunskim rezultatima takmičara u plivanju.

‘Treutno je sve na ‘stand by’ nemamo bazen gdje možemo raditi trenažni proces. Čekamo neke povratne informacije gdje bi eventulano mogli u međuvremenu da radimo. Navodno se promijenio i zakupac bazena u sklopu Hotela Tuzla i nakon što bude urađena potrebna sanacija nemamo garanciju da ćemo pod isim uslovima moći da koristimo taj bazen. Trenutno se škole plivanje snalaze na otvorenim bazenima koji rade u okolici, ali šta kada dođemo u zimski period’ – pita se Maskijević.

Nekada najtrofejniji i najuspješniji plivački klubovi u BiH nalaze se na rubu opstanka zbog nedostatka uslova za rad i potrebne infrastrukture. Maskijević upozorava da je plivanje kao sport u Tuzli na koljenima.

‘Nama preostaje samo da se nadamo da plivački klubovi iz Tuzle neće doživjeti sudbinu kakvu su doživjeli plivački klubovi u npr. Zenici, ako već nije kasno. Mi u PK ‘Sloboda’ nećemo imenom nikoga prozvati jer bi spisak odgovornih za novonastalu situaciju nažalost bio predug. Rješenje se mora tražiti jer Tuzla je grad koji broji preko 120.000 stanovnika i koji je u posljednjih 13 godina iznjedrio dva plivača koji su ponosno Bosnu i Hercegovinu predstavljali na Olimpijskim igrama’ – navodi Dejan Maskijević.

Maskijević navodi da je novonastala situacija evidento pokazala kako Tuzli nedostaje Gradski bazen po uzoru na bazene koje imaju Sarajevo ili Banja Luka.

‘Plivanje je uz atletiku i gimnastiku jedan od bazičnih sportova na kojem se zasnivaju svi ostali sportovi. Nažalost naša djeca unazad 10-tak godina već nisu konkurentna takmičarima koji primjerice imaju mogućnost trenažnog procesa na Olimpijskom bazenu. Međutim, uspjeli smo koliko toliko da održavamo takmičarsku formu i ostvarujemo uprkos svemu dobre rezultate i osvajamo medalje’ – kazao je trener plivačkog kluba ‘Sloboda’ Tuzla Dejan Maskijević.

Brojni roditelji čija djeca treniraju plivanje, koji su se javili našoj redakciji također apeluju na sve nadležne da se u moguće kraćem roku iznađe rješenje kako bi više od 400 djece nastavilo sa treninzima.