Šahisti TŠK ˝Sloboda˝ su novi članovi Premijer lige BiH

U organizaciji Šahovskog saveza FBiH i Šahovskog kluba „Inzio-Tušanj“ kao tehničkog organizatora u Tuzli je u periodu 25-30.08.2017. godine održano 24. Ekipno prvenstvo za seniore. Domaćin prvenstva je bio Motel „Rudar“. Takmičenje se igralo u dvije lige i to Prva “A“ i Prva “B“ liga.

Pobjednik Prve „“A“ lige stiče pravo učešća u Premijer ligi BiH za 2018. godinu dok se pobjednik Prve “B“ lige stiče pravo nastupa u Prvoj „“A“ligi za 2018. godinu.

Sistem takmičenja je po Bergerovom sistemu od 9 kola uz FIDE tempo igre (90 minuta za cijelu partiju uz bonifikaciju od po 30 sekundi po potezu počevši od prvog). U Prvoj „“A“ ligi nastupilo je 10 ekipa i to: ŠK “Srebrenik“(Srebrenik),ŠK “Preporod“ (Zenica), ŠK “Brčko (Brčko Distrikt), ŠK “Banovići“ (Banovići), ŠK “Cazin“ (Cazin), ŠK “Sarajevo“ (Sarajevo), OŠK “Živinice“ (Živinice), ŠK “Inzio-Tušanj“ (Tuzla), ŠK “Goražde“ (Goražde) i TŠK “Sloboda“ (Tuzla).

Poslije 9 odigranih kola sa maksimalnih 18 meč bodova najuspješnija ekipa je Tuzlanski šahovski klub “Sloboda“. TŠK “Sloboda“ je cijelim turnirom vodio i na kraju zasluženo pobijedio. ŠK “Goražde“ je cijelim turnirom pratio TŠK “Slobodu“ sve do derbija u 7 kolu. Poslije velike borbe TŠK “Sloboda“ je osvojenim poenom na četvrtoj ploči od strane Trumić Enesa minimalno slavio(3½:2½) i stekao odlučujuću prednost kojom se poslije 2009. godine ponovo stekao pravo nastupa u Premijer ligi BiH. I treće mjesto je osvojila ekipa iz Tuzle, ŠK “Inzio-Tušanj“. 

Za Tuzlanski šahovski klub “Sloboda“ nastupili su sledeći igrači:

  • Velemajstor Rogić Davor (5,5 poena iz 9 partija)
  • Fide-majstror Buljubašić Sabahudin (5,0 poena iz 9 partija)
  • Inernacionalni-majstor Sinanović Muhamed (6,0 poena iz 9 partija)
  • Trumić Enes (7,5 poena iz 9 partija)
  • Fide-majstor Iveljić Igor (6,5 poena iz 8 partija)
  • Fide majstor Karahmetović Adnan (7,0 poena iz 7 partija)
  • Avdić Mirza (3 poena iz 3 partije)

Ovo je druga pobjeda Tuzlanskog šahovskog kluba “Sloboda u posljednje tri godine kojom je klub uspio iz treće lige doći do Premijer lige. Uspjeh je i veći ako se zna da je napravljen sa ponovo okupljenim domaćim majstorskim kadrom.

Ovom uspjehu treba dodati i školu šaha koja je ponovno oformljena u februaru 2016. godine  i koja broji 30 polaznika i od koje se očekuje da u narednom periodu da novu Tuzlansku majstorsku generaciju šahista.