Tuzla: Obnovljen kultni basket teren na Slatini

U tuzlanskom naselju Slatina danas je otvoren obnovljeni kultni Krug, basket teren na kojem su stasale mnoge generacije košarkaša ovoga grada. Postavljanjem tartan podloge i tribina, reparacijom reflektora i koša, stvoreni su bolji uslovi za igru u kojoj, tradicionalno, uživaju brojni Tuzlaci.

Preostalo je još farbanje tribina koje će biti obavljeno čim vremenski uslovi to dozvole. Obnova je trajala dva mjeseca, a kampanju „Za više košarke“ pokrenula je i realizirala kompanija Carlsberg BH u saradnji sa OKK Sloboda i Gradom Tuzla.

U prvoj fazi, koja je trajala od novembra prošle, do maja ove godine, sudjelovali su i građani koji su navedenom periodu uspjeli sakupiti 100.000 Pan čepova i ubaciti ih u veliku Pan bocu postavljenu u gradskom središtu, što je bilo dovoljno da se steknu uslovi za renoviranje. Na taj način Tuzla i Tuzlaci dokazali su koliko vole svoj grad i košarku.

Brojne zvanice došle su da pozdrave obnovu jednog od simbola grada soli, a prisutnima se, između ostalih, obratio i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, koji je kompaniji Carlsberg BH i OKK Sloboda zahvalio i čestitao na realizaciji projekta. „Grad Tuzla izdvaja značajna sredstva za podršku sportu i drago nam je kada vidimo da i poslovni sektor prepozna važnost ulaganja u sport. Posebno me raduje što se radi o igralištu na kojem su svoje prve košarkaške korake napravili mnogi tuzlanski košarkaši i košarkašice, među kojima se posebno ističu Damir Mulaomerović, Damir Mršić i Jasmin Hukić, koji su poslije prvih koraka ispod ovog koša, ostvarili velike državne i svjetske rezultate.

Obnova ovog terena predstavlja veliki dobitak za sve nas, a naročito za mlade ljude koji su sve više posvećeni sportu i među kojima vjerovatno stasavaju budući Delibašići, Mujanovićke, Lakićke i njima slični asovi“, izjavio je gradonačelnik Tuzle, Imamović. U akciju obnove Kruga priključili su se i poznati košarkaši Damir Mulaomerović i Jasmin Hukić te brojni drugi sportisti i poznata imena grada.

Krug je prvi obnovljeni teren u okviru kampanje „Za više košarke“, a najavljena je obnova i izgradnja još nekoliko košarkaških igrališta u Tuzli.

„Promocija sporta i sportskih vrijednosti dio je misije naše kompanije, što je svakako i u skladu sa vrijednostima Carlsberg Fondacije, jedne od najstarijih komercijalnih fondacija koja širom svijeta pruža podršku nauci, sportu, umjetnosti i kulturi. Izuzetno smo ponosni što smo podržali ovu lokalnu zajednicu sa onim što je neraskidivi dio njenog identiteta, a to je košarka. Iskreno se zahvaljujemo svima koji su podržali našu inicijativu u proteklom periodu i podsjećam da smo imali sjajnu podršku građana, lokalne vlast, brojnih sportskih klubova i udruženja, poznatih Tuzlaka. Zahvaljujući velikom odzivu danas svečano otvaramo ovaj teren i s nestrpljenjem iščekujemo prve basket izazove“, izjavio je Amir Tobudić, direktor kompanije Carlsberg BH.

Na svečanosti otvorenja govorio je i Aid Berbić, predsjednik OKK Sloboda. „Želim se zahvaliti i kompaniji Carlsberg BH i njihovom brendu Pan, koja je pokazala svima šta je društveno odgovorno poslovanje. Nadam se da ćemo saradnju nastaviti i u budućnosti, te da ćemo uz njihovu pomoć rekonstruisati još košarkaških terena koji će biti poligon za odrastanje budućih igrača evropskog i svjetskog kalibra“ izjavio je Aid Berbić, predsjednik OKK Sloboda.

Nakon zvaničnog programa odigrana je i prva revijalna utakmica na Slatini u kojoj su snage odmjerili veterani OKK Sloboda. Dobre košarke i napetosti na terenu nije nedostajalo te je Krug već danas uspio vratiti dašak svoje stare slave.