Večeras će Šumanovi “zmajevi” ispisati novu stranicu historije bh. rukometa

Šta god da se desi večeras – nova stranica historije bh. rukometa bit će ispisana.

Naša reprezentacija upisat će prvi nastup na evropskim prvenstvima. To će se dogoditi na parketu trondhajmske dvorane Spektrum, čiji će kapacitet od 8.000 mjesta gotovo sigurno biti popunjen.

S druge strane stajat će domaćin i jedan od favorita Eura 2020, reprezentacija Norveške. Neće biti lako. Na to su Zmajevi navikli. Ali neće biti ni Skandinavcima, jer naši momci uvijek ostavljaju srce na terenu.

“Nismo došli ovdje da gledamo kako drugi igraju već da pokažemo da možemo i mi igrati. Fizički ne zaostajemo nikako od bilo koje selekcije na EP. Imamo visinu, dužinu i širinu koja je potrebna za igrati na ovakvim takmičenjima”, kaže bh. selektor Bilal Šuman.

Ukoliko rukometaši BiH nađu rješenje za brze kontre Norvežana, sve je moguće večeras. Domaćinu je ogroman pritisak stavljen na leđa, očekivanja navijača ogromna, a to je psihološki adut na strani našeg nacionalnog tima.

Da mogu, pokazali su u pripremnom meču protiv Hrvatske (33:33).

Selektor reprezentacije BiH, kako prenosi zvanična stranica Rukometnog saveza BiH, opredijelio se za sljedeće igrače: Benjamin Burić, Nebojša Grahovac, Alen Ovčina, Nikola Prce, Mirsad Terzić, Marin Vegar, Dino Hamidović, Igor Mandić, Ivan Karačić, Josip Perić, Marko Panić, Dejan Malinović, Ibrahim Haseljić, Srđan Predragović, Vladimir Vranješ, Senjamin Burić.

Na tribinama će tako ostati Muhamed Toromanović, Marko Tarabochia i Mirko Herceg.

S druge strane, norveški selektor Christian Berge odredio je ovaj tim:

Kristian Sæverås, Torbjørn Bergerud, Sander Sagosen, Sander Andreassen Øverjordet, Gøran Johannessen, Christian O’Sullivan, Eivind Tangen, Harald Reinkind, Magnus Abelvik Rød, Kevin Gulliksen, Magnus Jøndal, Kristian Bjørnsen, Alexander Blonz, Tom Kåre Nikolaisen, Petter Øverby i Magnus Gullerud.

Susret počinje u 20.30 sati, uz direktan TV prenos na BHT1. Prethodno će meč u sklopu naše grupe D odigrati Francuska i Portugal (18.15), također uz prenos na istom kanalu.

U okviru grupe B od 18.15 sati sastaju se Češka Republika i Austrija, dok od 20.30 sati igraju Sjeverna Makedonija i Ukrajina.

Večeras će svoj prvi meč igrati i Slovenija koju od 18.15 sati očekuje selekcija Poljske, a uslijedit će i meč između Švedske i Švicarske od 20.30 sati.