Vikalo drugi u Ljubljani, mlađe kategorije na pripremama u Makarskoj

Na međunarodnom atletskom mitingu u dvorani Kronos, Ljubaljana (SLO) Edhem Vikalo u finalnoj trci na 60 metara osvojio je 2. mjesto. Ovu dionicu istrčao je u vremenu 6.77 sekundi, što je ujedno najbolje vrijeme istrčano ove sezone.

U polufinalnoj trci istrčao je 6.80 sekundi. Nakon Beograda i Ljubljane ovo je odlična uvertira za predstojeće U23 Mediteransko dvoransko takmičenje koje će se održati 22.01.2023 godine u Valensiji (SPA).

Ekipu koju čine Bakir Musić, Nikola Pavljašević, Danis Avdić, Benjamin Topčagić, Nudžejma Vrabac, Ema Mešković i Elma Hasanbašić u pratnji trenera Kade Delić Selimović i Jasmina Gavranovića očekuju pripreme od 07.01.2023. do 17.01.2023. godine u Makarskoj (CRO) za nastup na dvoranskim takmičenjima. Očekujemo obaranje novih ličnih i državnih dvoranskih rekorda.

U SKPC Mejdan 07.01.2022. godine održan je trening dječije atletike, povodom realizacije projekta RSD Sloboda sa ciljem razvoja psiho-motoričkih sposobnosti djece. Cilj projekta je uključenje djece u sportske aktivnosti, razvoj sporta i učešće u njemu.

Djeca su sve manje fizički aktivna i dosta vremena provode uz računare i druge informativne kanale, čime ne podstiču razvoj lokomotornog apatara, mišića u životnom periodu kada je to najpotrebnije. Usljed nedovoljnih fizičkih aktivnosti stiču razne oblike deformiteta, a jedan od najčešćih je deformitet kičmenog stuba i stopala. Atletika spada u red sportova koji su namijenjeni svim starosnim grupama, od najmlađih do odraslih, naziva se još i kraljica sporta što je čini posebnom i prilagodljivom. Pored atletike, treninzi se održavaju u sportskoj gimnastici i karateu.