Košarkaški klub


  • Puni naziv kluba: Omladinski košarkaški klub “Sloboda”kk sloboda 125x125
  • Skraćeni naziv kluba: OKK “Sloboda”
  • Grad: Tuzla
  • Godina osnivanja: 1946
  • Klupske boje: Crveno – crna
  • Dvorana: SKPC “Mejdan”

Košarkaški klub “SLOBODA” osnovan je 1946 godine.

Košarka se u Tuzli počela igrati po završetku Drugog svjetskog rata. Zaljubljenici u ovu, na ovom području novu sportsku igru, 1946. godine, između ostalih klubova kao sto su KK „Jedinstvo“, KK „Proleter“, KK „Rudar“ iz Kreke, osnivaju i Košarkaški klub „Sloboda“.

Najsvjetlije trenutke tuzlanska košarka doživljava krajem prošlog vijeka, a osnovni pokretač i nosioc te igre bio je Košarkaški klub „Sloboda – Dita“. Pod ovim imenom tuzlanska košarka je postala poznata ne samo na prostoru bivše Jugoslavije, već i šire.

Za vrijeme SFR Jugoslavije klub je nastupao u Prvoj federalnoj ligi Jugoslavije – YUBA. Nakon proglašenja nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine u ranim godinama KK „Sloboda – Dita“ je bila najuspješniji košarkaški klub osvojivši pet puta ligu, šest puta kup i sedam puta super kup. KK „Sloboda – Dita“ je nastupala u premijernoj sezoni Jadranske lige završivši na petom mjestu kao najuspješniji bosanskohercegovački košarkaški klub.

Nažalost kao i u mnogim drugim stvarima, poslije vrhunskih rezultata došli su i padovi. Krajem prve decenije 21. vijeka KK Sloboda je doživila težak period što je rezultiralo zamrzavanjem kluba 28. septembra 2011. godine i reorganizacijom, tako da je od 2011 godine nosilac košarke u gradu Tuzli postao Omladinski košarkaški klub „Sloboda“ Tuzla. Nakon reorganizacije kluba novoformirani Omladinski košarkaški klub je krenuo iz A2 lige Sjever FBiH. OKK „Sloboda“ je zadržala sve elemente KK „Slobode“ a odmah je i postala član Radničkog sportskog društva „Sloboda“. U sezoni 2011/2012 OKK „Sloboda“ osvaja A2 ligu i ostvaruje plasman u A1 ligu FBiH u kojoj u sezoni 2012/2013 završava na drugom mjestu i ostvaruje plasman u Ligu 12 KS BiH. U sezoni 2014/2015 se plasirala i u „Ligu 6“ gdje takođe ostvaruje zapažene rezultate.

OKK „Sloboda“ je u vrlo kratkom vremenu postala prepoznatljiva u čitavoj Bosni i Hercegovini, a i šire, kako po igračkoj kvaliteti, tako i po organizaciji, kao jedan od najorganizovanijih sportskih kolektiva u BiH, radu sa mladima, a pogotovu po široko popularnoj tuzlanskoj publici i dvorani „Mejdan“.


PREDSJEDNIK OKK “SLOBODA”:

  • Aid Berbić

TRENERI SVIH KATEGORIJA:

Seniori:

  • Damir Mulaomerović, šef stručnog štaba
  • Adnan Žunić, pomoćni trener

BROJNO STANJE SPORTISTA:

  • Oko stotinu košarkaša u takmičarskim kategorijama, a škola košarke broji oko dvije stotine košarkaša

KONTAKT:

Naziv kluba: Omladinski košarkaški klub “Sloboda” Tuzla
Adresa: Turalibegova 1., 75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)35 258 109
Fax: +387 (0)35 258 109
e-mail: sksloboda@bih.net.ba; okksloboda@outlook.com
web: www.sloboda.ba