Sloboda pobjedom okončala sezonu ekspresnog povratka u elitu bh. fudbala

Pobjedom u 30. kolu Prve federalne lige BiH, protiv ekipe Simm Bau, rezultatom 3:1 (2:0), ekipa Slobode osvojila je prvo mjesto i ekspresno se vratila u Premijer ligu BiH.

Strijelci za tuzlanski tim bili su Dilaver u 12., Kalesić u 45. i Komazec u 74. minuti, dok je jedini gol za goste postigao Vladić u 73. minuti utakmice.

S obzirom na to da su još u prošlom kolu pobjedom nad TOŠK-om u Tešnju rezultatom 1:0 osigurali prvo mjesto i povratak u WWin ligu Bosne i Hercegovine, posljednje kolo i susret sa Simm Bauom je bio skoro revijalnog, ali i slavljeničkog karaktera, a obje ekipe su pružile odličnu predstavu.

Tribine “Tušnja” su ovoga puta bile poprilično dobro ispunjene a nekoliko hiljada navijača je, uz sjajnu atmosferu, ispratilo još jednu dobru partiju Slobode.

Navijači Slobode su najavili da će večeras u Tuzli “karuselom” i druženjem proslaviti ekspresni povratak u najviši rang bosanskohercegovačkog fudbala, iz kojeg je Sloboda ispala krajem maja prošle godine.

Pred Slobodom će sada sigurno biti burno ljeto, posebno po pitanju sastavljanja ekipe, jer iduće sezone WWin ligu Bosne i Hercegovine napuštaju četiri ekipe, te će tuzlanski klub morati učiniti sve kako se ne bi ponovo našao u situaciji borbe za opstanak.

Utakmica je imala i svečarski dio. Dr. Kasimu Salkoviću, dugogodišnjem liječniku ekipe, uručena je nagrada za 24 godine provedene u Klubu u ulozi člana Stručnog štaba i liječnika.

Klubovi, odnosno njihovi šefovi stručnih štabova i kapiteni ekipa, imali su priliku da glasaju i odaberu najboljeg igrača i najboljeg mladog fudbalera. Svi oni su mogli da biraju u obje kategorije po tri fudbalera, a nakon što su svi dostavili svoje glasove izabrani su i najbolji.

U oštroj konkurenciji za najboljeg fudbalera proglašen je Dino Kalesić, član FK Sloboda i jedan od najzaslužnijih za ekspresan povratak Tuzlaka u najviši rang. Na drugo mjesto prema broju glasova plasirao se Husein Poturalić iz Bratstva, dok je na trećem mjestu kapiten Tuzlaka Said Husejinović.

Prvi pratilac Tuzlaka bila je Stupčanica iz Olova, a upravo iz njenih redova dolazi najbolji mladi igrač. Stefan Božić je, prema ocjenama kapitena i šefova struke, mladi igrač koji je dobio najviše bodova. Drugi po broju glasova je Nermin Mujkić iz Slobode, dok je treći Haris Berbić iz Budućnosti.

Specijalnu nagradu “Future star” dobio je mladi prvotimac Slobode Nermin Mujkić, koji se ove sezone nametnuo u ekipi Slobode i uspio se izboriti za status mladog reprezentativca naše države.

Nagrada za najboljeg strijelca bit će dodijeljena nakon sutrašnjih utakmica. Na prvom mjestu liste strijelaca se nalaze Fijad Mehanović iz Stupčanice i Predrag Vladić iz ekipe BFK Simm Bau, koji su postigli po 16 pogodaka u prethodnih 29 kola. (mp – Foto: Darko Zabuš, Video. E. Dindić)