Veliki uspjeh tuzlanskog tenisera: Edin Mulalić prvak Beograda

Korona virus, nedostatak novca, nedostatak turnira i želje za opstankom doveli su be-ha teniski sport do totalnog urušavanja. Međutim, svi ti problemi nisu omeli mladog, 15. godišnjeg člana TK Sloboda, Edina Mulalića, da naporno trenira pod nadzorom svoje starije sestre Eme, takođe doskorašnje teniserke Slobode.

Svakodnevni naporni treninzi i mečevi sa partnerima u Srbiji, privukli su pažnju tamošnjih teniskih stručnjaka.

-Mom sinu su potrebni mečevi kako bi napredovao, ali ih u BiH nije bilo. Zato smo uz pomoć našeg porodičnog prijatelja, Harisa Avdića, kojeg je rat kao dječaka zaustavio u teniskom razvoju, pronalazili u Srbiji adekvatne protivnike na teniskim terenima – kaže Edinov otac Mirza Mulalić.

Stručni tim međunarodne TipsarevicTennis Academy u Beogradu u mladom Mulaliću vidio je veliki talenat, fizički i psihološki profil za velika dostignuća u „bijelom sportu“.

Već drugi mjesec Edin Mulalić član je Akademije, gdje svaki dan tri puta dnevno trenira. Istovremeno pohađa online nastavu jedne škole u Majami Biču.

-Edin je izuzetan talenat. Za kratko vrijeme pokazao je veliki napredak u igri, a taj napredak treba da prati i rast fizičkih mogućnosti, pa svaki dan Edin ima i treninge snage i eksplozivnosti. Prošle nedjelje je učestvovao je na prvenstvu Beograda za 18-godišnjake i osvojio prvo mjesto savladavši u finalu Andriju Stoškovića – kaže Edinov trener Peđa Burmazović.

Mladi Tuzlak kaže kako je pobjeda na turniru za njega veliki stimulans za još veću posvećenost ovom sportu.

-Turnir koji sam osvojio sa tri godine starijim teniserima, za mene je veliki podsticaj za još bolji rad. Zahvalan sam svom treneru Burmazoviću, koji me očinski savjetuje šta i kako treba da radim, na koje greške da pazim, koje prednosti da koristim. Uči me i teniskoj taktici, razmišljanju o protivnicima…Moje je da učim i opravdam povjerenje trenera i mojih roditelja – kaže Edin Mulalić.

Za deset dana odlazi na turnir u Istanbul, a potom u Kairo. Njegovi rezultati su privukli i pažnju sponzora. Japanski proizvođač reketa snadbijeva ga veoma skupim rekvizitima, a BH Telekom je donio odluku da sponzoriše dio troškova na Akademiji.

Procijenili su da se isplati pomoći velikoj nadi be-ha tenisa da se što prije izbori za sudjelovanje na ATP turnirima.