Branislav Jovanović: Tuzla je poseban grad, jeza me uhvatila kada sam ušao u Mejdan

Branislav Jovanović, bio je igrač Sloboda Dite u sezoni 1991/92, kada je klub iz Tuzle izborio plasman u play-off prvenstva bivše države.

Bio je standardni član petorke i jedan od najzaslužnijih za uspjeh tuzlanskog tima. Nakon tri decenije ponovo je bio u dvorani Mejdan ovaj put sa ekipom Mladosti iz Zemuna na turniru “Kadet kup”.

Jovanović je za portal BHbasket sa posebnim poštovanjem govorio u periodu koji je proveo u Tuzli:

“Ovo je moj prvi dolazak u Tuzlu, namjeravao sam i ranije da dođem, međutim zbog obaveza nisam stigao. Drago mi je da sam sada došao sa ekipom Mladosti. Sada me prođe jeza, kada sam ušao u Mejdan. Rekao sam djeci prije početka turnira da svi koji dođu u Tuzlu, požele da mnogo dugo ostanu. To je grad koji voli sportiste i sve ljude, te na svaki način pruža nezaboravno gostoprimstvo”, ističe Jovanović i nastavlja:

“Najbolja utakmica koju posebno pamtim u dresu Slobode je ona protiv Bosne, bio je prepun Mejdan, iako je bio direktan tv-penos , dobili smo mislim preko 30 razlike. Bila je to strašna generacija, to su moji najbolji košarkaški dani. Mnogo me vuče nostalgija za tim vremenom provedenom u Tuzli. Neobjašnjiv je taj magnet koji ima Tuzla da privlači sportiste. Imamo recimo primjer Slađana Stojkovića koji se nakon dugo vremena vratio zavšio karijeru Slobodi, što dovoljno govori šta je Tuzla. Meni mnogo nedostaje u karijeri što nisam duže igrao u ovom gradu sporta”, govori Jovanović i ističe da bi volio da jednog dana njegov najmlađi sin obuče dres Slobode:

“Sin mi je 2003. godina trebao je igrati za Mladost sada je Knjaževcu. Mnogo bih volio da on bude moj nasljednik u Slobodi, da pokaže šta on zna i da osjeti svu ljepotu koju Tuzla pruža. Inače svakom bih preporučio kome se ukaže pilika da igra u Tuzli, da tu priliku iskoristi. Ovaj grad je jedan od najvećih sportskih gradova u regionu”, kaže Jovanović i nastavlja:

“Tuzlanska publika je posebna ona razumije košarku, osjećaju, imaju taj izuzetan instikt za podršku, ne samo na terenu već i u gradu. Sve uspomene iz Slobode čuvam, od slika, dresova, to mi jako puno znači. Sloboda je moja posebna lična karta, osjećam se privilegovanim što sam bio dio ovog kluba i živio u Tuzli”, zaključio je Jovanović.