Fenomenalno drugo poluvrijeme i veliki trijumf Slobode u European Cupu

Kako su domaći odigrali drugo poluvrijeme, kakvu su odbranu demonstrirali, na čelu s izvanrednim Goranom Anđelićem (15 odbrana) i Aleksandrom Kurtešom, kako su samo pogađali Pavlak, Gabrieri, Reno Čajić (gol i u zadnjoj sekundi susreta), Knežević i ostali, to ostaje kao najbolja igra “crveno-crnih” ne samo ove sezone, nego i u nekoliko posljednjih godina.

U prvoj utakmici 3. kola European Cupa, večeras je u dvorani Mejdan u Tuzli, domaća Sloboda pobijedila ekipu Spor Toto iz Ankare rezultatom 34:25 (15:17).

Sloboda se na taj način veoma približila prolasku u 4. kolo ovog takmičenja što bi bio izuzetan, do sada najveći uspjeh.

Kako su domaći odigrali drugo poluvrijeme, kakvu su odbranu demonstrirali, na čelu s izvanrednim Goranom Anđelićem (15 odbrana) i Aleksandrom Kurtešom, kako su samo pogađali Pavlak, Gabrieri, Reno Čajić (gol i u zadnjoj sekundi susreta), Knežević, Suhi i ostali, ostaje kao najbolja igra “crveno-crnih” ne samo ove sezone, nego i u nekoliko posljednjih godina.

Turska ekipa predstavila se kao vrlo čvrsta, sa dubokom zonom,što je bio priličan problem za domaće igrače u prvom poluvremenu. Osim na početku (1:0), gosti su bili u stalnoj prednosti, nekoliko puta sa +3 gola. Posljednji put u ovom dijelu u 26. minuti (12:15, Bugdaj).

Sloboda se u 22. minuti (Gabrieri – 11:12), te u 24. (12:13, Pavlak) primakla na jedan gol, ali je seriju pogodaka napravio s krila Bugdaj i poluvrijeme je završilo s prednošću turske ekipe – 15:17, nakon što je bitan gol iz daljine u zadnjoj sekundi postigao Gabrieri.

Nastavak je bio nevjerovatan. Najprije serija 4-0 (19:17) i preuzimanje vodstva od gostiju koji su, vjerovatno, nakon poluvremena mislili da će revanš u Ankari biti puka formalnost.

Domaći su pronašli odgovor na njihovu odbranu, i sami su je demonstrirali do savršenstva, a onda su iz brzih kontri pogađali, povećavajući prednost za nevjericu. Zaista je za nevjerovati da su drugi dio utakmice dobili s +11 golova, dopustivši protivniku da postigne svega 8 ili upola manje nego u prvih 30. minuta.

Statistika utakmice

Turci su posljednji put izjednačili u 42. minuti (20:20, Ates), a onda je krenula “lavina”. Anđelić je “zaključao” svoja vrata, odbrana je bila kao “beton”, Turci nisu znali šta ih je snišlo, jer su upravo za 18 minuta primili 14, a postigli samo 5 golova! Pogotovo su im kola krenula nizbrdo kada je treće isključenje zaradio prvi igrač turske odbrane, Pektaš (52. minuta).

Igra gotovo do savršenstva i svi koji su nakon poluvremena “prežalili” Slobodu, misleći na ispadanja u prethodne dvije sezone, debelo su se ugrizli za jezik. Digla se publika u Mejdanu na noge, simfonija “lake konjice” odsvirana je maestralno!

Pogodak Čajića i završetak utakmice u Mejdanu

Finale je bio pogodak izvanrednog Rene Čajića, igrača bez straha i respekta za bilo kojeg iskusnijeg igrača, koji je u zadnjoj sekundi, iz vrlo teške situacije, pogodio za velikih +9 i konačnih 34:25, što je obećavajući rezultat pred uzvrat u nedjelju, 3. decembra u Ankari. Bravo momci, bravo Mikiću!

Strijelci za Slobodu: Pavlak 7 (4), Gabrieri 6, R. Čajić 5, Kurteš 4, Knežević 3, Suhonjić i Janković po 2, M. Mišetić, Skopljak Buljina, Anđelić i Lukić po 1 gol.

Za Spor Toto najčešće su pogađali: Erdogan 7, Bugday i Sarak 4 (2), Ates i Gumusok po 3 itd.

SEDMERCI: Sloboda 4 (4), Spor Toto 5 (5). ISKLJUČENJA: Slooda 14, Spor Toto 14 minuta. Diskvalifikacija: Pektaš (52.) (mp – Foto: Darko Zabuš)

U prvoj utakmici 3. kola EHF European Cupa, večeras je u Trebinju Leotar poražen od češke Karvine rezultatom 27:28.

Sutra prvu utakmicu 3. kola igra Vogošća protiv ekipe Brno iz Češke.