Preminuo bivši trener Slobode Miroslav Ćiro Blažević

Legendarni fudbalski trener Miroslav Ćiro Blažević preminuo je u 88. godini života nakon duge borbe s rakom.

Bolest mu je prvi put dijagnosticirana 2011. godine, dvaput ju je pobijedio, ali treći put nažalost nije uspio. Preminuo je dva dana prije svog 88. rođendana.

Trener svih trenera, kako je glasio njegov nadimak, u kratkom vremenskom periodu ostavio je veliki trag u našem klubu. Iako se u klubu zadržao samo prvih 6 mjeseci 2014. godine, kao šef stručnog štaba crveno-crnih naš klub vratio je iz Prve lige FBiH u najveći rang bh. fudbala.

Pamtit ćemo ga po njegovim šalama i dobroti, kao i nekoga ko je u potpunosti bio predan trenerskom poslu. Bio je omiljen kod navijača, ali i svih uposlenika našeg kluba.

Kroz svoju karijeru pratili su ga brojni sportski uspjesi. Kao 33-godišnjak je 1968. godine postao trener Veveyja, a već nakon dvije sezone dolazi do prvog od 11 trofeja u trenerskoj karijeri – osvajača 1. lige Švicarske.

U sezoni 1981/1982 donio je titulu Dinamu nakon 24 godine čekanja, kasnije će se pokazati i posljednju u Jugoslaviji. Na Svjetskom prvenstvu 1998. godine sa Hrvatskom je osvojio bronzanu medalju.

Od jula 2008. do decembra 2009.godine je vodio reprezentaciju Bosne i Hercegovine do prvog plasmana u baraž u historiji, no u borbi za Svjetsko prvenstvo 2010. od Zmajeva je bolji bio Portugal.

U igračkoj karijeri nastupao je za Travnik, zagrebačke Dinamo i Lokomotivu, Sarajevo, Rijeku, te švicarske Sion i Moutier.

Njegovoj porodici i prijateljima kolektiv RSD Sloboda izražava iskreno saučešće!