Mitrić: Omladinski pogon Slobode je “fabrika” mladih igrača

Dosadašnji dobri rezultati kao magnet privlače nove polaznike u Slobodin omladinski pogon. Iz godine u godinu, bilježe sve veći broj djece. Rezultati potvrđuju njihov profesionalan rad, a djeca interesovanje za treniranjem.

–Trenutno imamo generacije od najmlađih 2012. godište do juniora, koji su 1999. godište. Po kategorijama imamo od 2006. do 2012. godišta, a to je Škola fudbala. Njih imamo oko 150, dok je onih koji se takmiče: juniori kadeti, pioniri, predpioniri oko 110 – priča Željko Mitrić, sekretar Omladinskog pogona fudbalskog kluba „Sloboda“ koji ističe da Omladinski pogon broji ukupno oko 260 djece i da je svojevrsna “fabrika” mladih igrača.

Više nego poznato je da je ovo jedna  najuspješnija selekcija u BiH. Kada se saberu svi rezultati, Sloboda je daleko iznad ostalih selekcija u državi.

–Uzimajući u obzir prošlogodišnje rezultate, moram istaknuti uspjeh pojedinih kategorija u Slobodinom omladinskom pogonu. Na državnom nivou juniori su bili treći, a kadeti četvrti. Ostale kategorije se takmiče na kantonalnom nivou i tu smo ubjedljivo prvi – ističe Mitrić.

Ovogodišnji novitet u bh nogometu je uključenost pionira u državnu ligu. Prema riječima Mitrića, Slobodini pioniri ove godine postaju učesnici ove lige. To je rezultiralo dolaskom i uključenjem novih pionira s područja kantona u njihov tim.

–Oni su svjesni šta znači igrati za neku kantonalnu ligu i turnire u Školi fudbala, a šta za državnu ligu – dodaje Mitrić.

Iz omladinskog pogona FK „Sloboda“posebno ističu zahvalnost i sa zadovoljstvom pominju svog šefa i koordinatora Omladinskog pogona Sakiba Malkočevića.

-Selektor je reprezentacije U-17 Bosne i Hercegovine. Najuspješniji je selektor u BiH, jer je jedini dva puta vodio svoju reprezentaciju na evropsko prvenstvo. U klubu radi osam trenera. Deveti je trener svih golmana Mirza Hadžić kao specijalni trener. U klubu imamo i ekonoma i naravno mene kao sekretara – priča Mitrić.

Ističe da je želja svakog polaznika u Školi fudbala da stigne do prvog tima. Predanim treninzima nastoje uspjeti i istrajati u svom cilju. Do sada su imali nekoliko prvotimaca koji su tu upravo dospjeli iz Omladinskog pogona.

–Imali smo situaciju, pogotovo od janura, da je naših šest juniora prešlo u prvi tim. To se dugo nije desilo. Razlog toga je možda novi upravni odbor koji ima razumjevanja za mlađe kategorije. U svemu tome je vidljiva i zainteresovanost trenera Vlade Jagodića, koji sam dođe i pita o terminu odigravanja utakmica, što do sada nije bio slučaj.

Pri upisu u Školu fudbala crveno – crnih, kako smo već pomenuli, djeca imaju želju i uspjevaju svojim talentom i predanom igrom stići do prvog tima. Svi oni, prateći svjetske reprezentacije i nogometaše, žele postati najbolji. Stoga, osim želje da igraju za prvi tim, kao sljedeći cilj javlja se reprezentacija, a onda prvotimac nekog poznatog kluba.

–To je normalno. S jednim nastupom za reprezentaciju, vi ste već u Evropi. To je već do njih. Za to moraju mnogo raditi i izboriti se da taj cilj i san pretvore u stvarnost – zaključio je Mitrić.

Prema njegovim riječima, dosadašnja iskustva momaka koji su trenirali u Omladinskom pogonu su i više nego pozitivna. Rezultati su veoma dobri, a njihov tim je dobra podloga za stvaranje vrhunske individualne nogometne karijere. (fksloboda.ba)