Premijer liga BiH u šahu za 2018. godinu

U organizaciji Šahovske Unije Bosne i Hercegovine na Jahorini u periodu 02-10.06.2018. godine odigrala se 17.Premijer liga BiH u šahu za muškarce i žene. Domaćin turnira je bio hotel „Bistrica“.

Premijer liga za muškarce se igrala na šest ploča i moguće je prijaviti četri rezerve. Ženska liga igrala na četri ploče i bilo je moguće prijaviti dvije rezerve. Tempo igre je bio sat i 30 minuta plus 30 sekundi bonifikacije za svaki odigrani potez.

U ženskoj konkurenciji su nastupile tri ekipe ŠK Dvorovi, ŠK Slavija i ŠK Napredak. Ekipa koja je pokazala najviše je ŠK Dvorovi iz Bijeljine koja i pobjednik Premijer lige za žene za 2018. godinu. Sa 100% rezultatom suse istakle Nadina Mahmutbegović i Benderać Ana WGM.

U muškoj konkurenciji je nastupilo 10 ekipa, ŠK Bosna (Sarajevo), ŠK Napredak (Sarajevo), ŠK Bjelašnica (Pazarić), ŠH Hrasno Busovača (Busovača), ŠK Široki Brijeg (Široki Brijeg), ŠK Šamac (Šamac), ŠK Čelik (Zenica), ŠK Bratunac (Bratunac), ŠK Mladost (Gacko) i Tuzlanski šahovski klub Sloboda (Tuzla). Ovo je prvi nastup Slobode poslije 2009. godine kada je postignut i najbolji rezultat u istoriji kluba osvajanjem drugog mjesta.

Od tada se puno stvari promijenilo i klub se godinama nije takmičio djelimično zbog nedostatka finansija a djelimično izbog loše rada i organizacije u klubu. Klub je ponovo počeo sa takmičenjima 2015. godine kada je pobjedom u trećoj ligi počeo put prema povratku u elitno BiH takmičenje. Tokom 2016. godine klub je pokrenuo i školu šaha i posljednje dvije godine naši predstavnici su stalni učesnici završnice državnog prvenstva.

Loša sreća na žrijebu je u prvom dijelu turnira je onemogućila neki značajni rezultat ali obzirom da je Sloboda jedini klub sa šest domaćih igrača u budućnosti možemo očekivati puno bolje rezeultate. Za klub su nastupila i dva reprezentativca susjednih država, Marin Bosiočić (reprezentativac Hrvatske) i Đukić Nikola (reprezentativac Crne Gore).

Na kraju osvajanje petog mjesta i plasman u prvoj polovini turnira možemo smatrati uspjehom. Za Tuzlanski šahovski klub Sloboda su nastupili: Marin Bosiočić GM, Nikola Đukić GM, Muhamed Sinanović IM, Trumić Enes FM, Sabahudin Buljubašić FM, Mirza Avdić, Andrija Obad i Adnan Karahmetobvić FM.

Pobjednik turnira je ŠK Bosna ali treba istaći da nije bila ubjedljiva obzirom da su sa istim brojem meč-bodova završile i ekipe ŠK Hrasno Busovača i ŠK Napredak. Tek po drugom kriteriju (ukupan broj bodova) samo za pola boda Bosna je pobijedila ispred ŠK Hrasno Busovača dok su šahisti ŠH Napredak završili na trećem mjestu sa dva poba manje od Bosne.

U kadetskoj konkurenciji klub je takođe imao takmičenja. Predstavnici kluba su ostvarili zapažene rezultate na turnirima u Gračanici i Busovači.

Povodom dana općine Gračanica dana 02.06.2018. godine je odigran open turnir za kadete i kadetkinje do 16 godina. Pobjednik turnira u ženskoj konkurenciji je članica Tuzlanskog šahovskog kluba Sloboda Ehlimana Babajić. 

Na open turniru u Busovači igranog 10.06.2018. godine drugo mjesto u uzrastu do 12 godina osvojio je Sanjin Čulum inače Federalni prvak u uzrastu do 12 godina za 2018. godinu.