Aba liga bez Slobode = katastrofa na kvadrat

Svjedoci smo kako je rukovodstvo regionalne Aba lige u vezi sa takmičenjem u Aba ligi 2 donijelo Solomonsko rješenje. Naime, rukovodstvo je želeći da udovolji svim momčadima koje su aplicirale za takmičenje Aba ligi 2 donijelo odluku da se igraju kvalifikacijski turniri.

No, je li takva odluka po mjeri košarke?!

Po našem sudu – nije. Iz više razloga. Bosanske kvalifikacije u Laktašima igrat će Sloboda (Tuzla), Mladost (Mrkonjić Grad) i Široki Brijeg. Na prvi pogled ništa sporno, ali samo na prvi pogled.

Naime, Sloboda je lani igrala Ligu za prvaka, a Mladost i Široki Ligu za opstanak. Na osnovi kojih kriterija su te dvije momčadi na istim kvalifikacijama sa Slobodom. Na osnovu sportskih nisu sigurno. Možda na osnovu nacionalnih?!

Zbog toga ne čudi kako rukovodstvo Mladost žali što u Aba ligu 2 nije otišao jedan klub iz F BiH, a jedan iz entiteta RS. Dakle po tom principu bi izvisio i Zrinjski.

Pa dokle više nacionalni princip, entitetski, ovaj ili onaj. Kada će glavni princip biti sportski i takmičarski?!

Liga BiH je svojevremeno formirana na osnovu nacionalnih principa, ali prošlo je 15 godina od tada i… Kome i dalje treba nacionalni princip?

No, vratimo se na Slobodu. Kakve posljedice iz ovakve odluke rukovodstva Aba lige mogu proisteći po tuzlanski klub? Već smo pisali koliko Sloboda treba Aba ligi (ne Aba ligi 2), a koliko Aba liga treba Slobodi. Ukoliko Sloboda ne bude igrala u Aba ligi 2 to će biti udar na košarku. Budite sigurni da je to tako.

Šta će biti sa kluba koji je među najstabilnijim u regionu, koji ima jednu od najbrojnijih armija navijača…

Treba li Aba ligi prazne tribine, kakve su bile na utakmicama Karpoš Sokolija i FMP-a? Union Olimpije, Cibone… Ne! Utakmica se igra, valjda zbog publike, a ne zbog nekakvih drekavaca koji svoje lične frustracije liječe na košarkaškim utakmicama.

Šta će biti sa mladim igračima Slobode zbog ovakve pogubne odluke rukovodstva Aba lige. Klub koji je ovog ljeta poslao reprezentativce u sve naše selekcije i koji produkuje nove košarkaše iz godine u godinu osuđen je zarad raznoraznih talova i linija manjeg otpora da igra pretkvalifikacije pa i kvalifikacije ako želi u regionalno takmičenje.

Gospodo draga, ovakvom zdravom kolektivu, sa armijom mladih košarkaša, sa hiljadama navijača, morali ste uručiti pozivnicu, ako ne i molbu, da igra u Aba ligi 2. Sve ostalo je pogubno i štetno za košarku, za klub sa renomeom i za grad košarke kakav je Tuzla.

Čast svakome, ali Tuzla je grad košarke!

V.B. (bhbasket.ba)