Gašić: Ako OKK Sloboda ne zaslužuje da bude uvrštena u drugu ABA ligu, ne znam onda ko zaslužuje!

Trener košarkaša OKK Slobode Velimir Gašić vraća se u subotu u Tuzlu, a dva dana poslije održat će prvi trening na početku priprema ekipe za narednu sezonu.

– Kratkotrajan odmor proveo sam kod roditelja u Rijeci, te sa porodicom na Zlatiboru. Zbog kvalifikacija za drugu ABA ligu poremećen nam je plan priprema, tako da ćemo prvi trening imati u dvorani Mejdan već 14. augusta od 10 sati – izjavio je Gašić za Fenu.

Još nije mogao ništa reći o eventualnim pojačanjima, jer očekuje sastanak s čelnicima kluba.

Klub su napustili Devonte Brown i Božo Đumić, dok još nije poznato hoće li u OKK Slobodi nastaviti karijeru Mirza Hrnčić.

Gašić je veoma razočaran odlukom vodstva ABA lige da OKK Sloboda kao polufinalista playoffa iz prošlog prvenstva igra kvalifikacije za popunu nove lige s lošije plasiranim ekipama od kojih su se neke borile za opstanak.

– OKK Sloboda ima tradiciju, najbrojniju publiku, infrastrukturu, rezultate i ambijent koji bi podigao nivo kvaliteta ove lige. Ako zbog svega nije zaslužila da bude uvrštena među sudionike druge ABA lige ne znam ko je to zaslužio – komentirao je Gašić.

Tuzlaci će u prvom krugu kvalifikacija od 15. do 17. septembra igrati turnir sa Širokim i ekipom Mladosti iz Mrkonjić Grada. Mjesto odigravanja turnira odredit će vodstvo ABA lige.

Pobjednik će u drugom krugu u Laktašia od 27. do 29. septembra igrati s ekipama Primorske (Kopar), Vršca i Sutjeske iz Nikšića.

Dvije prvoplasirane ekipe popunit će drugu ABA ligu gdje su već uvršteni Krka (Novo Mesto), Rogaška (Rogaška Slatina), Split, Bosna Royal, Zrinjski, Dynamic (Beograd), Borac (Čačak), Teodo (Tivat), Lovćen (Cetinje) i Ohrid.