Hrvati izabrali novog selektora: Legenda tuzlanske Slobode na klupi košarkaške reprezentacije Hrvatske

Damir Mulaomerović (47) novi je selektor Hrvatske, odlučeno je na sjednici Upravnog odbora Hrvatskog košarkaškog saveza (HKS).

Legenda tuzlanske Slobode, inače nekadašnji selektor reprezentacije BiH i tzv. Kosova, tako će imati treći samostalni selektorski posao u karijeri, a na ovoj poziciji zamijenića Veljka Mršića, s kojim je HKS nedavno raskinuo saradnju.

S obzirom da je Mulaomerović do sada radio u Mršićevom stručnom štabu, nema sumnje da odlično poznaje prilike u reprezentaciji, tako da ne bi trebalo da ima problema oko prilagođavanja na selekciju “kockastih”.

Nekadašnji košarkaš Slobode, koji je u ovom klubu počeo da izgrađuje ime, nastupao je kasnije u zagrebačkoj Ciboni, a u karijeri je promijenio veliki broj klubova, među kojima su najzvučnija imena Real Madrida, Olimpijakosa, Panatinaikosa, PAOK-a, Efesa, Bolonje…

Karijeru je okončao 2012. godine u Zagrebu, poslije čega se okrenuo trenerskom, nešto kasnije i selektorskom poslu.

Prvo je bio trener Slobode, a po odlasku iz rodne Tuzle predvodio je Cibonu, Prištinu, zatim ponovo Slobodu, dok je od 2021. godine angažovan u KK Cedevita Junior, klubu koji nastupa u hrvatskoj Premijer ligi.

Selekciju BiH predvodio je 2016. godine, ali s obzirom da nije uspio da odvede “zmajeve” na EuroBasket, iz Košarkaškog saveza BIH odlučili su da ga otpuste.