Sloboda krenula sa pripremama za proljetni dio sezone

Fudbaleri Slobode danas su na Tušnju započeli pripreme za nastavak sezone u Premijer ligi i Kupu BiH.

Trener Mladen Žižović izvršio je prozivku, a obratio se i prisutnim predstavnicima medija, za koje je najavio pripreme i proljetnu polusezonu.

“Danas je prvi dan našeg okupljanja i odradit ćemo prvi trening u godini. Prvi dio priprema ćemo sigurno odraditi ovdje u Tuzli i okolini, a za desetak dana je planiran put u Medulin, gdje ćemo odigrati nekoliko pripremnih utakmica. Nadam se da ćemo se dobro pripremiti za nadolazeću polusezonu, u kojoj želimo napraviti mali iskorak što se tiče sportskih rezultata. Iako nemamo neki prtisak rukovodstva kluba, imamo sportski pritisak unutar svlačionice i želimo opkazati da rezultati nisu plod slučajnosti već predanog rada”, rekao je Žižović na početku i najavio pripremne mečeve:

“Prva kontrolna utakmica bi trebala biti 26. januara protiv Simm-Baua, generalka je 19, februara protiv Radnika. S našim prijateljima u Gračanici, ekipom Bratstva, 12. februara ćemo odigrati pripremni meč.”

Dva igrača napustila su tim Slobode ove zime. Eldaru Hasanoviću je istekao ugovor, a kapiten Amar Beganović ostvario je transfer u slovenačku Muru.“Sigurno je da za nas višeneće nastupiti Eldar Hasanović, kojem je istekao ugovor i koji je u potrazi za inostranim angažmanom. Amar Beganović je potpisao za Muru, a ostali su tu i nadam se da će dati doprinos ostvarenju ciljeva”, rekao je Žižović.

O ciljevima u nastavku sezone, Žižović kaže:

“U sportu nema garancija, tu nema pravila i zato jeste najvažnija sporedna stvar na svijetu. Možemo obećati dobar rad, pristup i angažman igrača, koji su to pokazali i u proteklom periodu. Nije bilo fino biti trener Slobode kad sam tek došao, borili smo se za opstsanak, a sada pola godine nemamo nekih turbulencija. Želimo nova iskušenja i vjerujem da će neki igrači, koji su ostali dužni neke stvari, da pokažu šta znaju na proljeće. Cilj je da budemo u gornjem dijelu tabele. Protekle dvije sezone se Sloboda grčevito borila za opstanak, a sad smo četiri boda od Evrope i u četvrtfinalu smo Kupa. Mi smo svima tvrd orah zbog načina na koji igramo.”

Ponovo je govorio o odlasku Beganovića, što će sigurno biti problem za Slobodu koja će morati nadomjestiti njegov izostanak.

“Sigurno ćemo biti oslabljeni jer je to bio i naš kapiten. Ipak, njegov ugovor je isticao na ljeto i klub je morao iskoristiti ovu situaciju i ponudu. I sam Amar je bio zadovoljan time i želio promijeniti sredinu. U prošlosti su i kvalitetniji igrači odlazili, pa je klub nastavio da živi”, istakao je Žižović.

Sjajni napadač Marko Obradović mogao bi uskoro pojačati Slobodu, ali Žižović ipak kaže da je realnije da on nađe inostrani angažman. Otkrio je šef struke Tuzlaka i da ima mnogo poziva igrača koji žele igrati za Slobodu.

“Pojavila se informacija za mnoge igrače. Znao sam i ranije da je Sloboda mamac, dobio sam i sam upite 15-20 igrača koji žele u Slobodu. To svakako godi svima u klubu jer se mnogi raspituju za stanje u Slobodi. Marko je jedan od igrača s kojim sam igrao, te s njim ostao u kontaktu. Mislim da je u ovom momentu ipak realnije da nađe inostrani angažman, ali rekao je da ako bude dolazio u BiH, da mu je Sloboda prva opcija“, otkrio je Žižović i zaključio:

“Teško je u zimskom prelaznom roku dovesti kvalitetne slobodne igrače, ali potrudit ćemo se. U zavisnosti od angažmana i rada naših igrača ćemo povlačiti neke poteze.