Vremeplov: Kinđe: Uvijek sam se vraćao Slobodi

Najbolji košarkaši i sportista Bosne i Hercegovine Mirza Delibašić – Kinđe ponikao je u Slobodinim crveno-crnim redovima. U dokumentarcu koji je uradio portal BHbasket njegov drugar iz djetinjstva Mirza Berbić je rekao da “Kinđe nikada nije zaboravio Tuzlu, Slobodu i dvorište u kojem je počela njegova sportska karijera”.

Bilo je onih koji su sumnjali u te riječi, ali… U publikaciji “40 godina KK Sloboda Dita” objavljen je intervju sa Mirzom Delibašićek pod naslovom: “Uvijek sam se vraćao Slobodi”.

“Lično, sentimentalno sam vezan za Slobodu i Tuzlu. Tu sam sa 16 godina upao u prvi tim, počeo igrati daleke 1968. godine sa Ramljakom i Dugonjićem, te ostalim iz te generacije koja je bila na zalasku. Nastavio sam sa Biberovićem, Mujezinovićem, Berbićem, Imamovićem i drugim iz moje generacije…

“Tuzlu i Slobodu nikad nisam zaboravljao. Uvijek sam se vraćao, dolazio na njene utakmice, sa svojim starim drugarima provodio sate i sate u prijatnim razgovorima, druženju… Tako će uvijek biti. Jer, kako narod kaže, prva ljubav zaborava nema”.